Αιμορροΐδες: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται

Πήγαινε κάτω

Αιμορροΐδες: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται

Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ 19 Σεπ - 9:47

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι οι αιμορροΐδες είναι διατεταμένες φλέβες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι αιμορροΐδες είναι «μάζες αγγείων» οι οποίες αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες οι οποίες διαπλέκονται μεταξύ τους.

Που βρίσκονται οι αιμορροΐδες;

Αιμορροΐδες υπάρχουν τόσο στο κατώτερο τμήμα του παχέως εντέρου (εσωτερικές αιμορροΐδες) όσο και στον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες)

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες;

Ναι. Οι αιμορροΐδες είναι απαραίτητες γιατί, σε φυσιολογικές συνθήκες, συμβάλουν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση. Επομένως όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες. Όταν όμως οι αιμορροΐδες προκαλούν συμπτώματα τα οποία είναι δυσάρεστα για τον ασθενή τότε χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια»

Ποια είναι η αιτιολογία της αιμορροϊδοπάθειας;

Η αιτία της αιμορροϊδοπάθειας είναι άγνωστη.

Παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορροϊδοπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

•  Χρόνια δυσκοιλιότητα
•  Παχυσαρκία
•  Συχνή άρση βάρους
•  Εγκυμοσύνη
•  Καθιστική ζωή
•  Παρατεταμένη ορθοστασία
•  Συχνή κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ασπιρίνη, ponstan, mesulid, voltaren κα)

Αντίθετα με την παλαιότερη αντίληψη, δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας της τροφής (κόκκινο κρασί, αλμυρά, φράουλες κτλ) ο οποίος να προκαλεί αιμορροιδοπάθεια

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας;

Το συχνότερο σύμπτωμα της αιμορροιδοπάθειας είναι η αιμορραγία. Συνήθως το αίμα το οποίο οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια είναι ζωηρό (ανοιχτό) κόκκινο, εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί υγείας ή πέφτει στη λεκάνη σαν σταγόνα ερυθρού αίματος. Η μακροχρόνια απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι σε κάθε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει απώλεια αίματος στα κόπρανα ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε κολονοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη γιατί η αιμορραγία μπορεί να μην οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια αλλά σε άλλο σοβαρότερο νόσημα του παχέως εντέρου.

Ένα άλλο σύμπτωμα των αιμορροιδων είναι η πρόπτωση. Όταν οι εσωτερικές αιμορροΐδες προκύπτουν γίνονται ψηλαφητές από τον ασθενή, δημιουργούν ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού και συχνά προκαλούν εκροή βλέννης η οποία και εμφανίζεται στο εσώρουχο του ασθενούς

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας;    

Η συχνότερη επιπλοκή των εξωτερικών αιμορροίδων είναι η θρόμβωση. Οι αιμορροΐδες θρομβώνονται συνήθως μετά από απότομη άρση βάρους, μετά από οξύ επεισόδιο δυσκοιλιότητας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε θρόμβωση αιμορροΐδας παρατηρείται οξύς, βασανιστικός για τον ασθενή, πόνος. Ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να καθίσει ούτε να αφοδεύσει.

Μία σπανιότερη επιπλοκή της αιμορροϊδοπάθειας είναι η διαπύηση (μικροβιακή φλεγμονή) της θρομβωμένης αιμορροΐδας με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος και συριγγίου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή επιπλοκή καθώς ο ασθενής εμφανίζει υψηλό πυρετό με ρίγος και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης

Πως αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Όλοι οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια πρέπει να ακολουθούν τις ακόλουθες οδηγίες στην καθημερινότητά τους.

• Αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, στενά εσώρουχα
• Μην αναστέλλετε την ανάγκη για κένωση
• Να καταναλώνετε άφθονα υγρά (τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό καθημερινά)
• Αποφεύγετε τη συστηματική άρση βάρους
• Προσπαθήστε να κάνετε συχνά ήπια σωματική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολυμπι κα)
• Αποφεύγετε την κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ασπιρίνη, voltaren, mesulid κα)
• Αποφεύγετε το πλύσιμο με κρυο ή καυτό νερό στην περιοχή του πρωκτού (προτιμάτε το χλιαρό λουτρό)

Στην περίπτωση κατά την οποία τα συντηρητικά αυτά μέτρα δεν αποδώσουν και το πρόβλημα συνεχίζεται ή/και επιδεινώνεται η αιμορροιδοπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με ριζικότερες μεθόδους καθώς η χρήση φαρμακευτικής αγωγής είτε από το στόμα είτε σε μορφή αλοιφών ή υπόθετων συνήθως δεν έχει αποτελέσματα.

Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν πλήρως οι αιμορροΐδες χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι, σήμερα μπορούμε να εξαλείψουμε πλήρως την αιμορροιδοπάθεια χωρίς να υποβάλουμε τον ασθενή στην ταλαιπωρία, και στους πιθανούς κινδύνους, μιας χειρουργικής επέμβασης. Η μέθοδος την οποία εφαρμόζουμε ονομάζεται απολίνωση (ligation) αιμορροϊδικών όζων.

Η απολίνωση είναι μία ανώδυνη μέθοδος, διαρκεί λιγότερο από είκοσι λεπτά και διενεργείται με τοπική αναισθησία.

Οι παρενέργειες είναι σπανιότατες και περιλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα για 4-5 ημέρες η οποία αντιμετωπίζεται με ήπια καθαρτικά και ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού για 2-3 ημέρες. Μετά την απολίνωση δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του. Την επόμενη ημέρα μετά την απολίνωση ο ασθενής μπορεί  να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες του.


Τι συμπτώματα προκαλούν οι αιμορροΐδες

Συμπτώματα των αιμορροΐδων

Αιμορραγία
Δυσφορία και πόνος στον πρωκτό
Υπερέκκριση βλέννας
Τοπικός ερεθισμός
Κνησμός
Χαλάρωση σφιγκτήρα
Πρόπτωση και διόγκωση
Αίσθημα ατελούς αφόδευσηςΑιμορραγία από αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες δεν είναι επικίνδυνες, ούτε απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητα των ασθενών και υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Τα συμπτώματα  άλλοτε είναι ήπια ή ανύπαρκτα και άλλοτε είναι έντονα.

Τα κυριότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων, με τη σειρά της συχνότητας και της σπουδαιότητας με την οποία εμφανίζονται, είναι τα ακόλουθα:

Αιμορραγία:  Το κυριότερο και συχνότερο σύμπτωμα των αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία, η οποία οφείλεται στις ρωγμές του βλεννογόνου που τις καλύπτει. Το αίμα που χάνεται μπορεί να είναι σε αρκετή ποσότητα, οπότε ενδέχεται να εμφανισθεί σιδηροπενική αναιμία. Έχει χρώμα ανοικτό κόκκινο χωρίς θρόμβους και εμφανίζεται στο τέλος της κένωσης. Επικαλύπτει τα κόπρανα και φαίνεται στο χαρτί σκουπίσματος ή πέφτει σαν σταγόνες στη λεκάνη της τουαλέτας. Η αιμορραγία γίνεται κατά επεισόδια, τα οποία μπορεί να υποχωρήσουν για εβδομάδες, μήνες, ή και χρόνια και να ξαναεμφανιστούν.

Πόνος: Είναι γνωστό ότι οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν πονούν. Γίνονται επώδυνες μόνο αν υποστούν θρόμβωση, περίσφιξη ή νέκρωση. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται και σε συνυπάρχουσα επιπλοκή όπως ραγάδα, φλεγμονή και απόστημα.

Δυσφορία: Το αίσθημα δυσφορίας είναι συχνό σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν υπάρχει πρόπτωση. Περιγράφεται ως αίσθημα «μπουκώματος» στο περίνεο ή ως επιθυμία για αφόδευση ή ως αίσθημα πληρότητας ή και βάρους στον πρωκτό. Ο ασθενής σφίγγεται σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί, αυτό όμως προκαλεί επιδείνωση της δυσφορίας.

Υπερέκκριση βλέννας: Η βλεννώδης ή υδαρής υπερέκκριση οφείλεται σε υπερπαραγωγή βλέννας, η οποία λεκιάζει το εσώρουχο. Οφείλεται στον ερεθισμό του βλεννογόνου που καλύπτει τις αιμορροΐδες, όταν αυτές προσπίπτουν προς τα έξω.

Κνησμός δακτυλίου: Εμφανίζεται στην περιπρωκτική χώρα με μεγάλη συχνότητα. Συσχετίζεται με πρόπτωση και βλεννώδη υπερέκκριση, λόγω της κακής υγιεινής και του ερεθισμού της περιοχής.

Πρόπτωση – διόγκωση: Η διόγκωση των εσωτερικών αιμορροΐδων και η εμφάνισή τους έξω από τον πρωκτό γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή ως μια μάζα, που προσπίπτει κατά την αφόδευση. Απαντάται συχνά και ανατάσσεται από μόνη της ή με χειρισμούς με το χέρι. Όταν υπάρχει διόγκωση και πρόπτωση των αιμορροΐδων, η καθαριότητα της περιπρωκτικής περιοχής  είναι δύσκολη και γι αυτό οι άρρωστοι λερώνουν το εσώρουχο με κοπρανώδες υλικό.


Τι είναι η οξεία θρόμβωση των αιμορροΐδωνΗ θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας είναι μια επιπλοκή και εμφανίζεται σαν μία μελανή επώδυνη διόγκωση, ακριβώς έξω από το χείλος του πρωκτού. Οφείλεται, είτε σε θρόμβωση των φλεβών του αιμορροϊδικού πλέγματος είτε σε ρήξη  μιας φλέβας και το σχηματισμό υποδορίου αιματώματος. Από πολλούς περιγράφεται και ως πρωκτικό αιμάτωμα. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με προπίπτουσα εσωτερική αιμορροΐδα.

Παρατηρείται συνήθως μετά από έντονη προσπάθεια για αφόδευση,  διάρροιες, άρση βαρών, παροξυσμικό βήχα και κατά την εγκυμοσύνη.

Μόλις γίνει θρόμβωση ή αιμάτωμα, προκαλείται φλεγμονώδης αντίδραση, η οποία δημιουργεί σημαντική ενόχληση και πόνο στην περιπρωκτική περιοχή, σε σημείο που ο ασθενής αδυνατεί να βαδίσει ή να καθίσει.

Η εξέλιξη συνίσταται, είτε στην απορρόφηση του αιματώματος με την πάροδο του χρόνου είτε στη ρήξη του υπερκείμενου δέρματος, οπότε εξέρχεται ο θρόμβος και επέρχεται ίαση.

Στην οξεία φάση δεν πρέπει να γίνεται δακτυλική εξέταση ούτε και πρωκτοσκόπηση, λόγω του έντονου πόνου.

Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά με φάρμακα και υπομονή. Χρειάζεται ανάπαυση, αναλγητικά, θερμά επιθέματα και υπακτικά καθαρτικά για να γίνουν τα κόπρανα μαλακά. Με την αγωγή αυτή, το αίμα απορροφιέται και τα συμπτώματα γίνονται ήπια και υποχωρούν μετά από 3- 4 ημέρες.

Σε ασθενείς με πολύ έντονο άλγος επιχειρείται διάνοιξη του αιματώματος και  αφαίρεση του θρόμβου με τοπική αναισθησία, πράγμα που έχει άμεση ανακούφιση του πόνου.Θρόμβωση αιμορροΐδων με ρήξη και αιμορραγία

Μετά την απορρόφηση των θρόμβων ή των πρωκτικών αιματωμάτων το υπερκείμενο δέρμα ρικνώνεται και σχηματίζονται δερματικοί όζοι από ινώδη ιστό (skin tag), οι οποίοι δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα στην περιοχή.


Πως γίνεται η διάγνωση των αιμορροΐδωνΕπειδή η αιμορροϊδική νόσος αφορά μια περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό νοιώθει άβολα και ντροπή, πολύ συχνά οι ασθενείς με αιμορροΐδες προσέρχονται στο γιατρό καθυστερημένα και με προχωρημένα ενοχλήματα.

Η ορθή και αποτελεσματική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας προϋποθέτει σωστή και τεκμηριωμένη διάγνωση, η οποία γίνεται από ειδικό γιατρό με βάση τα συμπτώματα και τα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα.

Η ακριβής διάγνωση των αιμορροΐδων υλοποιείται με την πρωκτολογική εξέταση.

Με την οπτική εξέταση του πρωκτού, γίνεται η διάγνωση των εξωτερικών αιμορροΐδων, της πρόπτωσης των εσωτερικών αιμορροΐδων και των συνυπαρχουσών παθήσεων της περιπρωκτικής περιοχής.

Η διάγνωση των εσωτερικών αιμορροΐδων γίνεται αξιόπιστα με πρωκτοσκόπηση, δηλαδή μέσω ενός οργάνου που ονομάζεται πρωκτοσκόπιο και φέρει φωτισμό στην άκρη του. Ανάλογα με το μέγεθος, το βαθμό της πρόπτωσης, την εμφάνιση και τα συμπτώματα, οι εσωτερικές αιμορροΐδες ταξινομούνται σε τέσσερα στάδια. Επισημαίνεται ότι η διάγνωση των εσωτερικών αιμορροΐδων δεν μπορεί να γίνει με την ψηλάφηση κατά την δακτυλική εξέταση του πρωκτού, εκτός κι αν είναι θρομβωμένες.

Κάθε σύμπτωμα από την ορθοπρωκτική περιοχή δεν πρέπει να αποδίδεται άκριτα αποκλειστικά και μόνο στις αιμορροΐδες, γιατί μπορεί να οφείλονται σε πληθώρα άλλων καταστάσεων, πολλές φορές πολύ πιο επικίνδυνες από τις αιμορροΐδες. Πολλά νοσήματα της περιοχής, όπως οι όγκοι, η ραγάδα, τα συρίγγια, η πρόπτωση του ορθού, οι φλεγμονές, τα αποστήματα, τα κονδυλώματα και ο κνησμός, εκδηλώνονται με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των αιμορροΐδων. Ένα λεπτομερειακό ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος του εντέρου μπορεί να γλυτώσουν τον ασθενή από μεγάλη περιπέτεια αλλά και κινδύνους.

Ειδικότερα, κάθε αιμορραγία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα δεν έχει σαν αιτία μόνο τις αιμορροΐδες, αλλά και πολλές άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις του εντέρου, όπως για παράδειγμα είναι η φλεγμονώδης εντεροπάθεια, τα εκκολπώματα, οι πολύποδες και ο καρκίνος. Για τον παραπάνω λόγο, κάθε απώλεια αίματος από τον πρωκτό, ιδιαίτερα στους ενήλικες άνω των 50 ετών, θα πρέπει να ερευνάται σχολαστικά με ενδοσκοπική εξέταση (ορθοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση ή κολοσκόπηση), προκειμένου να αποκλεισθεί οποιαδήποτε πάθηση του παχέος εντέρου.

Σαν κανόνας, η ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου με τα εύκαμπτα ενδοσκόπια είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη κατά τη διαγνωστική διερεύνηση της αιμορροϊδοπάθειας. Θεωρείται δε επιβεβλημένη πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις Τρι 16 Σεπ - 12:26, 3 φορές συνολικά
avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 841
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://cooking.bestforumlive.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΩΝ

Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ 19 Σεπ - 10:13

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΩΝ

Η λαική σοφία και η εμπειρική πρακτική, έχουν δείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι τα βότανα με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μπορούνα να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική θεραπεία για το πρόβλημα των αιμορροίδων (και όχι μόνο ασφαλώς).

Η φυσική τους προέλευση δεν εξασφαλίζει όμως την απουσία παρενεργειών ιδιαίτερα αν γίνεται χρήση εσωτερική. Να συμβουλευτείτε πρώτα τη βοήθεια ειδικών, βοτανολόγων ή βοτανοθεραπευτών. Ασφαλώς δεν συγκρίνεται η ασφάλεια των βοτάνων συγκριτικά με των χημικών και συνθετικών φαρμάκων, παρ’ολαυτά χρειάζεται η δέουσα προσοχή.

Σας παραθέτω στη συνέχεια μερικά από τα βότανα που έχουν δείξει ανακουφιστική και αποτελεσματική δράση στις αιμορροίδες:


Ζοχαδόχορτο (Ζοχάδα = Αιμορροΐδα)

Είναι ειδικό στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να ληφθεί εσωτερικά
ή εξωτερικά σαν πολύ αποτελεσματική αλοιφή. Είναι επίσης χρήσιμο σε περίπτωση που χρειάζεται ένα στυπτικό.Το βότανο συνδυάζεται πολύ καλά με το Πλαντάγκο, την
Καλέντουλα ή το Αγριμόνιο για την εσωτερική αγωγή των αιμορροΐδων. Παρασκευάζεται
ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο
και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
(Άρθρο του Φίλιππου Κουβάτσου-αναρτήθηκε στο RC Cafe )

Βελανιδιά

Χρησιμοποιούμε τον αποξηραμένο φλοιό από τα νεαρά κλαδιά.
Βράζουμε για 10 λεπτά 1 κουτάλι της σούπας σε 1 λίτρο νερό και πλένουμε την ευαίσθητη περιοχή ( κάνουμε μπιντέ) ή βρέχουμε ένα κομμάτι βαμβάκι και την ταμπονάρουμε.


Mαϊντανός

Για να ανακουφίσετε τις αιμορροΐδες, μπορείτε να βράσετε για 10 λεπτά ένα μεγάλο μάτσο μαϊντανό σε ένα ποτήρι γάλα. Στη συνέχεια, τυλίξτε το μαϊντανό μέσα σε μια γάζα και κάντε
με αυτήν ένα τοπικό κατάπλασμα. Tο ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν για κατάπλασμα βάλετε
ωμό μαϊντανό, τον οποίο θα έχετε χτυπήσει στο μπλέντερ.


Τσουκνίδα

Βράζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας σε ένα λίτρο νερό και πλένουμε την προβληματική περιοχή


. Φρέσκο κρεμμύδι

Μπορείτε να βράσετε ένα κρεμμύδι φρέσκο μέχρι να μαλακώσει, να το κάνετε πολτό το και να διπλώσετε τον πολτό σε μια καθαρή γάζα ( ή λεπτό βαμβακερό ή λινό ύφασμα) .
Tοποθετήστε το κατάπλασμα στην ευαίσθητη περιοχή και μείνετε ξαπλωμένοι όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Oι δραστικές ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και περιορίζουν την έντονη διαστολή των αγγείων τοπικά.


Xαμομήλι

Yπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από τους πόνους των αιμορροΐδων: το μπάνιο με χαμομήλι. Pίξτε μία μικρή χούφτα λουλούδια χαμομηλιού σε 1 λίτρο νερό. Bάλτε τα να πάρουν μία βράση και στη συνέχεια αφήστε τα για 10 λεπτά. Προσθέστε το αφέψημα στο νερό με το οποίο έχετε γεμίσει την μπανιέρα σας και απολαύστε, χάρη στις ιδιότητες του χαμομηλιού, ένα καταπραϋντικό και αναλγητικό μπάνιο.


Αλόη Βέρα

Μπορείτε να δοκιμάσετε επάλειψη με τζελ από Αλόη Βέρα. Λειτουργεί στυπτικά και επουλωτικά και λένε ότι έχει θαυμάσια αποτελέσματα.


Κυδωνιά

Καταπλάσματα ψητού κυδωνιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους πόνους από αιμορροΐδες. Το κατάπλασμα γίνεται είτε απευθείας στην περιοχή εξωτερικά είτε
διπλώνοντας το ψητό κυδώνι σε ένα λεπτό λινό ή βαμβακερό ύφασμα και τοποθετώντας
το στις εξωτερικές αιμορροΐδες

Κυπαρίσσι

Πολύτιμο για αιμορροΐδες και κιρσούς, 30-60 σταγόνες βάμμα κυπαρισσιού πριν από τα 2 κύρια γεύματα της ημέρας. (Κ. Μπαζαίος).

Λάπαθα

Φτιάχνουμε επιθέματα με πολτοποιημένα φύλλα Λάπαθων για τις εξωτερικές αιμορροΐδες.

Λεμόνι

Πλύσιμο με χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό μας φέρνει ανακούφιση σε αιμορροιδική κρίση.

Λεύκα

Βράζουμε 2-3 κουταλιές του γλυκού φύλλα της σε δύο φλιτζάνια νερό και κάνουμε τοπικές πλύσεις.


Μπόραγο ή Βόραγο

Βάζουμε κατάπλασμα από βρασμένα φύλλα μαζί με κοπανισμένα κρεμμύδια.


avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 841
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://cooking.bestforumlive.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αιμορροΐδες: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται

Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ 19 Σεπ - 10:16

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ …

Οι “αιμορροίδες” (ιατρικώς αιμορροιδοπάθεια) είνα μια μη-φυσιολογική κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής έχει πρησμένες φλέβες στο ορθό έντερο και τον πρωκτό. Είναι σαν τις κιρσώδεις φλέβες που να δείτε στα πόδια ενός ατόμου. Όταν οι διογκωμένες αιμορροιδικές φλέβες ερεθίζονται, αναγκάζουν τις περιβάλλουσες μεμβράνες να πρηστούν, να προκαλέσουν κάψιμο, φαγούρα, έντονο πόνο, και φλεβοτομία.
Η αιμορροιδοπάθεια προκαλείται από πάρα πολλή πίεση στο ορθό έντερο, που αναγκάζει το αίμα να τεντώσει και να διογκώσει τα τοιχ’ωματα των φλεβών, σπάζοντας τα μερικές φορές.

Παρακάτω είναι απαριθμημένες οι συχνότερες αιτίες των αιμορροίδων:
◦Παρατεταμένη ορθοστασία ή/και καθιστική ζωή
◦Ερεθισμός από τις μετακινήσεις εντέρων (από τη δυσκοιλιότητα ή τα σκληρά κόπρανα)
◦ Διάρροια
◦Κάθισμα στην τουαλέτα για πολύ
◦Παρατεταμένο έντονο βήχα
◦ Τοκετός
◦ Συχνή ανύψωση βαρέων φορτίων

Υπάρχουν δύο είδη αιμορροίδων: εσωτερικές και εξωτερικές (δείτε τις εικόνες).

Οι εσωτερικές αιμορροίδες συνήθως δεν βλάπτουν ή δεν φαγουρίζουν και ίσως να μη μπορείτε να τις αισθανθείτε επειδή είναι βαθιά μέσα στο ορθό έντερο. Οι εσωτερικές αιμορροίδεςείναι αρκετά αβλαβής. Αλλά δεδομένου ότι η αιμορραγία τους μπορεί να καλύψει το αίμα από μια επικίνδυνη πηγή όπως τον καρκίνο του ορθού και του κόλου , πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι εξωτερικές αιμορροίδες προκαλούν τα περισσότερα από τα συμπτώματα που ακούμε συνήθως -πόνος, κάψιμο, και φαγούρα. Εάν μια εξωτερική αιμορροίδα στραγγαλιστεί (εάν αποκοπεί από τον ανεφοδιασμό αίματος), ένας θρόμβος μπορεί να διαμόρφωθεί και να γίνει μια βασανιστικά επίπονη αιμορροίδα. Λόγω αυτών των δυσάρεστων συμπτωμάτων, οι εξωτερικές αιμορροίδες τραβούν την περισσότερη προσοχή για την αντιμετώπισή τους.

Μόλις τεντωθούν έξω οι πρωκτικές φλέβες οι αιμορροίδες που δημιουργούνται, είναι δύσκολο να θεραπευθούν εντελώς και να τείνουν να επαναληφθούν με λιγότερο τέντωμα από ότιχρειάστηκε για να τις προκαλέσει στην αρχή.

Ευτυχώς, οι καλές συνήθειες και η απλή ιατρική περίθαλψη ελέγχουν συνήθως τις αιμορροίδες καλά, και η χειρουργική επέμβαση συστήνεται μόνο σε κάτι ασυνήθιστο όπως βαριές περιπτώσεις.

Βαθμοί των αιμορροΐδων

Η διάγνωση του βαθμού των αιμορροίδων είναι χρήσιμη για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Διακρίνουμε τέσσερις ανάλογα με το πόσο και πότε προπίπτουν:

Πρώτου βαθμού: Πρόκειται για μικρές αιμορροΐδες που μόλις προπίπτουν κατά την κένωση.

Δευτέρου βαθμού: Είναι λίγο μεγαλύτερες, προπίπτουν κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται μόνες τους με το πέρας της αφόδευσης.

Τρίτου βαθμού: Είναι μεγάλες, παραμένουν προπίπτουσες μετά τη κένωση αλλά είναι δυνατό να αναταχθούν με το χέρι.

Τετάρτου βαθμού: Παραμένουν μόνιμα προπίπτουσες και δεν είναι δυνατό να αναταχθούν από τον ασθενή.
Στις χρόνιες περιπτώσεις, σε ηλικιωμένα άτομα, καλύπτονται από δέρμα στη μεγαλύτερη τους έκταση.
Η αποφυγή των αιτιών που απαριθμούνται στην αρχή θα αποτρέψει τις περισσότερες περιπτώσεις των αιμορροίδων, αλλά αυτές οι συμβουλές είναι μερικές φορές δύσκολο να ακολουθηθούν. Παραδείγματος χάριν, πώς μπορείς να αποφύγεις το κάθισμα όλη την ημέρα εάν εκτελείτε μια καθιστική εργασία; Και οι περισσότεροι από μας θα επιθυμούσαν να αποφύγουν το βήξιμο, τη διάρροια, και τον τοκετό, αλλά αυτό είναι λίγο πολύ αδύνατο, έτσι δεν είναι;

Εδώ είναι μερικοί πρακτικοί τρόποι που βοηθούν:
◦Εάν η κύρια δραστηριότητα εργασίας σας είναι καθιστική, συνηθίστε να κάθεστε όρθιοι και να περπατάτε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σας. Βάλτε στόχο και περπατήστε τουλάχιστον 5 λεπτά κάθε ώρα και προσπαθήστε να μετατοπίζεστε συχνά στην καρέκλα σας για να αποφύγετε την άμεση πρωκτική πίεση.
◦Πάντα εκπνέετε καθώς τεντώνεστε ή ανυψώνετε βάρη. Μην κρατάτε την αναπνοή σας.
◦ Ελέγξτε το βήξιμο, τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα με την πρόωρη αντιμετώπιση δεδομένου ότι οι αιμορροίδες μπορούν σύντομα να ακολουθήσουν.
◦Καταρτίστε έναν κανόνα: Καμία ανάγνωση ή άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα ενώ είστε στην τουαλέτα. Εάν οι κινήσεις των εντέρων παίρνουν περισσότερο από 3-5 λεπτά, κάτι πάει λάθος. Εάν θέλετε να κρατήσετε τις αιμορροίδες μακριά, η διατήρηση της καλής λειτουργίας των εντέρων και η κένωση μαλακότερων κοπράνων πρέπει να είναι η πιό υψηλή προτεραιότητά σας.

Διατροφή και Άσκηση

Βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας αποτελεί η αλλαγή συνηθειών όπως:
◦Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως). Βοηθούν στην κένωση μαλακών κοπράνων και στην αποφυγή ερεθισμού των αιμορροίδων.
◦Η μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (παστωμένα ψάρια, το παστωμένο κρέας, τα λουκάνικα, το σαλάμι, τα αλμυρά τυριά, τα πολλά αβγά, τα τηγανητά φαγητά, τα αλκοολούχα ποτά,καρυκεύματα, καφεΐνη).
◦Η αύξηση πρόσληψης υγρών.
◦Η σωματική άσκηση. Είναι ευεργετική η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας όπως το κολύμπι,το περπάτημα και η αεροβική άσκηση που αποτελούν την καλύτερη και καταλληλότερη άσκηση.

Εάν δείτε ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα να αποτυγχάνουν, πρέπει να λάβετε πιο δραστικά μέτρα αμέσως! Οι αιμορροίδες είναι μια παθολογική κατάσταση που τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια το πρωί και να γίνουν ανυπόφορα από το απόγευμα.Πρέπει πρώτα να βρείτε την αιτία των αιμορροίδων σας και να την σταματήσετε. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι άσκοπη εάν συνεχίζουν και βγαίνουν οι αιμορροίδες. Διαβάστε ξανά τις αιτίες που απαριθμούνται στα βασικές αρχές. Πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, δεδομένου ότι είναι πιθανώς η σημαντικότερη αιτία των αιμορροίδων.
Μόλις εξαλείψετε τους παράγοντες που προκαλούν τις αιμορροίδες σας, είναι η ώρα για να τις αντιμετωπίσετε.

Υπάρχουν δύο στόχοι αντιμετώπισης:

Κατ’ αρχάς, να εξαλείψετε τα συμπτώματα (κάψιμο, πόνος, να φαγούρα) και ο δεύτερος, να συρρικνώσεται τις αιμορροίδες.
◦Τα λουτρά Sitz (που ενυδατώνουν την πρωκτική περιοχή μέσα σε ζεστό νερό, σε ένα ρηχό λουτρό) για 15-20 λεπτά, 3-4 φορές/ημέρα είναι μια απλή και αποτελεσματική επεξεργασία και για τους δύο στόχους.
◦Τα παυσίπονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον πόνο, αλλά το κάψιμο και η φαγούρα αποκρίνονται καλύτερα στις δερματικές κρέμες και τα υπόθετα που θα βρείτε στα φαρμακεία.
◦ Για να συρρικνωθούν οι αιμορροίδες σας πίσω στο κανονικό μέγεθος, τα τοπικά φάρμακα είναι πάλι χρήσιμα.
◦Καθαρίζετε ολόκληρη την πρωκτική περιοχή με χλιαρό νερό (και το κρύο πολλές φορές έχει δείξει να βοηθάει) μετά από κάθε εκκένωση. Ξεχάστε το χαρτί τουαλέτας για κάποιο διάστημα!
Με λίγα λόγια κάντε μπιντέ…και επειδή έχουν καταργηθεί στα σύγχρονα σπίτια χρησιμοποιείστε το λάστιχο του ντους.
◦Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα φυτικών ινών για να αποτρέψουν καθημερινά τις επανεμφανίσεις των αιμορροίδων. Αλλά θυμηθείτε, για να συσσωρεύστε τις ίνες μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες.
Εάν έχετε ήδη αιμορροίδες και τα κοπρανά σας είναι ήδη σκληρά, μπορεί να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο άμεσα δραστικό αποσκληρυντικό και ένα καθαρτικό κενώσεων για να ενθαρρύνετε την αποβολή χωρίς να επιδεινώσετε τις αιμορροίδες σας.Η θεραπεία που χρησιμοποιείται στις ανωτέρω τεχνικές πρέπει να βελτιώσουν τις αιμορροίδες σας εντός ημερών, αλλά μπορεί να χρειαστούν 2-4 εβδομάδες της θεραπείας για να ηρεμήσουν εντελώς .
Εάν δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα προς ικανοποίησή σας μέσα σε αυτόν τον χρόνο, συμβουλευθείτε έναν παθολόγο. Άλλα ιατρικά προβλήματα όπως φλεγμονώδης ασθένεια των εντέρων ή μόλυνση εντέρων μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα των αιμορροίδων σας.
Μην καθυστερήστε να δείτε το γιατρό σας γιατί οι αιμορροίδες παίρνουν ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες για να φύγουν.
avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 841
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://cooking.bestforumlive.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αιμορροΐδες: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται

Δημοσίευση  Stm303 Την / Το Παρ 1 Νοε - 4:34

Αιμορροϊδες αντιμετώπιση - http://gr.hemapro.com/order.html
Παρέλαβα την παραγγελία, εγκαίρως και τα χάπια λειτούργησαν θαυμάσια.

Stm303

Αριθμός μηνυμάτων : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 01/11/2013

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αιμορροΐδες: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται

Δημοσίευση  Admin Την / Το Τετ 8 Ιαν - 5:35

Οι αιμορροΐδες που μας βασανίζουν και η λύση στο πρόβλημα
Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αιμορροΐδες. Ελάχιστοι όμως, επισκέπτονται τον γιατρό φοβούμενοι την πιθανότητα χειρουργείου. Μια νέα μέθοδος χωρίς νυστέρι θεραπεύει το πρόβλημα μέσα σε μισή ώρα!  

Με μια νέα μέθοδο, χωρίς χειρουργική εκτομή ιστών, είναι δυνατή πλέον με τη σύγχρονη τεχνολογία η αντιμετώπιση του βασανιστικού προβλήματος των αιμορροΐδων. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και μικρής διάρκειας, την πρώτη μόνο ημέρα και η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση.

Πρόκειται για τη μέθοδο "ΤHD" (Transanal Haemorrhoidal Dearteria-lization), δηλαδή "Διαπρωκτική Απαγγείωση των Αιμορροΐδων", που ήδη εφαρμόζεται και στη χώρα μας.
Ο γιατρός χρησιμοποιεί έναν τελευταίας τεχνολογίας υπέρηχο, μεγάλης ευαισθησίας, με τον οποίο εντοπίζει τις τελικές απολήξεις των αιμορροΐδικών αρτηριών. Κατά τον εντοπισμό της αρτηρίας, με τη βοήθεια του "ντόπλερ" (υπερήχου), ο χειρουργός την απολινώνει (περιδένει) και έτσι δεν τροφοδοτούνται με αίμα οι αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα οι παθολογικές αιμορροΐδες να συρρικνώνονται και να θεραπεύονται εντελώς ανώδυνα!
Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς νυστέρι άρα χωρίς εκτομές ιστού. Εάν είναι αναγκαίο σε προπίπτουσες αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού μπορεί να γίνει ανάταξή τους στη σωστή ανατομική θέση με τη χρήση του THD και απορροφήσιμες ραφές (αιμορροϊδοπηξία).
Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται πάνω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νεύρα στη περιοχή άρα δεν υπάρχει και πόνος. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μισή με μία ώρα, και απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο μιας ημέρας.
Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε THD είχαν:
Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών.
Γρήγορη ένταξη σε μια-δύο ημέρες.
Με τους προϋπάρχοντες, παραδοσιακούς τρόπους αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι έντονος, με μεγάλη διάρκεια, πάνω από μία εβδομάδα και απαιτείται χρήση ισχυρών παυσίπονων.
Η δε επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες καθυστερεί περίπου δύο εβδομάδες και το ποσοστό των επιπλοκών είναι αυξημένο, όπως αιμορραγία, μολύνσεις, κακώσεις του σφιγκτήρα, ρήξη του ορθού κ.ά., σε αντίθεση με την τεχνική «THD», η οποία με την εμπειρία του εξειδικευμένου χειρουργού προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα. Η μέθοδος «THD» έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου το 50% του πληθυσμού της γης.
Η διόγκωση
O ένας στους τρεις θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Αιμορροΐδες υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροΐδικό πλέγμα». Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο.
Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων όπως, το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, τη συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), τη διάρροια (συχνή χαλαρή, υδατώδης κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.
Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα, φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας.
ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ... ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την επίλυση του προβλήματος αυτού λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνου. Επίσης επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει ή να ενδιαφερθεί σοβαρά.
Διάγνωση και θεραπεία της πάθησης

Ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον ιατρό αργά, σε προχωρημένη κατάσταση, χωρίς σωστή κατανόηση του προβλήματος και κάποιες φορές, με θεραπεία που παρείχε ο... γείτονας!.
Επίσης, κάθε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται στις αιμορροΐδες. Άλλες παθήσεις, που εμφανίζονται συχνότατα στον γενικό πληθυσμό, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα και πλήθος άλλων μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροΐδες.
Η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και, δυστυχώς, η ανεπιτυχής διάγνωση, κάποιες φορές, από τον μη ειδικό ιατρό, οδηγεί στην ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων ακόμη και μετά την εγχείρηση για αιμορροΐδες.
Τέσσερις βαθμοί
Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους, διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς: 1ου βαθμού είναι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς απέξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση, 2ου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό, 3ου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του και 4ου βαθμού αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Οταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα συντηρητικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν και παραμένουν πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, κυρίως όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.
Σήμερα πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21ου αιώνα, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα


ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Ε. ΘΩΜΑΣ M.D.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣΘεραπεία αιμορροΐδων με χρήση υπερήχων, Μέθοδος HAL ή THDΗ πληρέστερη κατανόηση της αιτιοπαθογένειας της αιμορροϊδικής νόσου οδήγησαν στην ανάπτυξη μοντέρνων, λιγότερο ακρωτηριαστικών και περισσότερο αναίμακτων μεθόδων για την οριστική θεραπεία των  αιμορροΐδων. Η γνώση της ανατομίας των αιμορροϊδικών αγγείων, η άμεση σχέση της αιματικής ροής με τη δημιουργία των αιμορροϊδικών όζων και η πρόοδος της τεχνολογίας των υπερήχων, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου: «της απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων». Η μέθοδος φέρει διεθνώς και την ονομασία HAL ή THD.

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη βοήθεια των υπερήχων είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανώδυνη θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου.

Με ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζονται οι αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια ενσωματωμένων υπερήχων. Οι αρτηρίες αυτές απολινώνονται με ειδικά ράμματα και έτσι διακόπτεται η αιματική ροή προς τις αιμορροΐδες, οι οποίες παύουν να τροφοδοτούνται με αίμα, ατροφούν και συρρικνώνονται. Με το ίδιο ράμμα μπορεί να γίνει και ανάρτηση των προσπιπτουσών αιμορροΐδων, οι οποίες καθηλώνονται στη φυσιολογική τους θέση. Ο χειρισμός αυτός λέγεται αιμορροϊδοπηξία.

Στη περιοχή που γίνονται οι χειρουργικοί χειρισμοί, δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις και δεν προκαλείται μετεγχειρητικός πόνος. Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή με άλλο εργαλείο διατομής. H χρήση γενικής αναισθησίας δεν είναι απαραίτητη.Ο μέσος χρόνος υλοποίησης της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα. Μετά την επέμβαση ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες ώρες και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. Μετεγχειρητικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή.

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων αποτελεί τη νεότερη μέθοδο θεραπείας της αιμορροϊδικής νόσου και εφαρμόζεται τόσο σε περιπτώσεις αιμορραγίας όσο και σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροΐδων. Στην πράξη είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει την αιμορροϊδική νόσο σε όλα της τα στάδια, δηλαδή αφορά αιμορροΐδες 1ου έως και 4ου βαθμού. Ειδικά για αιμορροΐδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καλά. Η τεχνική αυτή αφήνει ακέραιο τον σφιγκτήρα και το ορθό έντερο, συνεπώς επιπλοκές που έστω και σπάνια έχουμε με τις άλλες μεθόδους (στένωση, ακράτεια, αιμορραγία κλπ),  δεν υπάρχουν.Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με υπερήχους είναι τα ακόλουθα:

Δεν γίνεται τομή στους ιστούς
Δεν είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία
Η μέθοδος μπορεί να εκτελεσθεί και σε επίπεδο ιατρείου
Δεν χρειάζεται νοσηλεία
Μικρή διάρκεια της επέμβασης
Δεν υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση
Δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή πριν ή μετά την επέμβαση
Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλα τα στάδια της αιμορροϊδοπάθειας
Έχει άμεσα αποτελέσματα σε αιμορραγούσες αιμορροΐδες
Επιστροφή του ασθενούς στην εργασία την επόμενη ημέρα
Εύκολη μέθοδος στην εκμάθηση

Η τεχνική της μεθόδου περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1. Εντοπίζεται η αιμορροϊδική αρτηρία με ειδικό πρωκτοσκόπιο μέσω υπερήχων

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με χρήση υπερήχων (THD) είναι μια από τις καλύτερες λύσεις που υπάρχουν. Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις αιμορροΐδων.

Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν πλήρως οι αιμορροΐδες χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι θετική. Σήμερα, μπορούμε να εξαλείψουμε πλήρως την αιμορροϊδοπάθεια, χωρίς να υποβάλουμε τον ασθενή στην ταλαιπωρία και τους κινδύνους μιας κλασικής χειρουργικής επέμβασης.


Αιμορροϊδεκτομή με τη μέθοδο LongoΤα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας, η οποία αποκαλείται και μέθοδος Longo, από το όνομα του εμπνευστή της, του Ιταλού χειρουργού Antonio Longo.

Η μέθοδος Longo χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα κυκλικού αναστομωτήρα (Stapler), το οποίο αφαιρεί δακτυλιοειδώς ένα τμήμα βλεννογόνου του ορθού μαζί με  τους τελικούς κλάδους των αιμορροϊδικών αρτηριών. Η γραμμή συρραφής γίνεται σε απόσταση 2 cm πάνω από την «οδοντωτή γραμμή», σε μια περιοχή που απουσιάζουν οι νευρικές απολήξεις.

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η επανατοποθέτηση του προσπίπτοντος αιμορροϊδικού ιστού στη φυσιολογική ανατομική θέση, χωρίς να κοπούν οι ευαίσθητες νευρικές απολήξεις. Επειδή διακόπτεται η αρτηριακή αιμάτωση, οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται και εξαφανίζονται. Η μέθοδος εφαρμόζεται στα στάδια 2,3 και 4 της αιμορροϊδοπάθειας.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου Longo είναι τα ακόλουθα:

Η επέμβαση δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο, επειδή δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα σε περιοχή με νευρικές απολήξεις.
Ο ασθενής επανέρχεται στην εργασία του και σε πλήρη φυσική δραστηριότητα από την επομένη ημέρα του χειρουργείου.
Η εντερική λειτουργία επανέρχεται άμεσα μετά το χειρουργείο και δεν υπάρχει πόνος κατά την αφόδευση.
Η επέμβαση δεν γίνεται στην περιοχή του πρωκτού και έτσι αποφεύγονται σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι: ο τραυματισμός  των σφιγκτήρων, η ακράτεια, η μετεγχειρητική στένωση του πρωκτού κ.α..
Είναι «ανατομική» επέμβαση, επειδή αποκαθιστά την ανατομία της περιοχής στην φυσιολογική κατάσταση.
Συμπερασματικά, η αιμορροϊδεκτομή με τη μέθοδο Longo είναι καλά ανεκτή χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Η εκτέλεση της απαιτεί εμπειρία και καλή γνώση της περιοχής και σε έμπειρα χέρια είναι απλούστατη τεχνικά. Η πιθανότητα επιπλοκών είναι ελάχιστη και ασήμαντη.  Επιτρέπει την ταχύτατη αποκατάσταση της αιμορροϊδικής νόσου με γρήγορη επάνοδο του ασθενούς σε πλήρη δραστηριότητα. Θεραπεύει ριζικά και αποτελεσματικά την πάθηση, γιατί αντιμετωπίζει ακριβώς την αιτία της.

Χειρουργικές μέθοδοι για τη μείωση του τόνου του έσω σφιγκτήρα

Η αιμορροϊδοπάθεια συνοδεύεται από αυξημένο τόνο του έσω σφιγκτήρα, γεγονός που συμβάλλει στην επιδείνωση της αιμορροϊδικής νόσου και στην εμφάνιση συμπτωμάτων. Ως γνωστό, η υπερτονία του σφιγκτήρα προκαλεί φλεβική στάση και διόγκωση των αγγειακών αιμορροϊδικών πλεγμάτων του πρωκτού, τα οποία με το χρόνο εξελίσσονται σε αιμορροΐδες και ακολούθως προκαλείται η αιμορροϊδική νόσος.

Η κατάργηση λοιπόν της υπερτονίας του πρωκτικού σφιγκτήρα αποτελεί σημαντικό θεραπευτικό βήμα κατά την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Αυτή υλοποιείται είτε με τη διαστολή του δακτυλίου, είτε με τη διατομή του έσω σφιγκτήρα.Διαστολή δακτυλίου σε περίσφιξη αιμορροΐδων

Διαστολή του δακτυλίου: Η διαστολή ελαττώνει τον τόνο του σφιγκτήρα με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της αιματικής κυκλοφορίας και την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Αναφέρεται ως μέθοδος Lord από το όνομα του ΄Αγγλου χειρουργού που την επινόησε και έχει σαν αρχή την κατάργηση του σπασμού, που προκαλείται λόγω του τοπικού ερεθισμού. Εκτελείται υπό αναισθησία με την ήπια και προοδευτική διαστολή του πρωκτικού δακτυλίου μέχρι 4 δακτύλων, για χρονικό διάστημα 4-5 λεπτών. Η διαστολή αυτή προκαλεί ρήξη μόνο των ινωδών δακτυλιοειδών δεσμίδων από χρόνια φλεγμονή (ίνωση) και ουδέποτε ρήξη των μυικών ινών του σφιγκτήρα.

Όταν η διαστολή γίνεται ήπια και με κανόνες από έμπειρο γιατρό, δεν έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του πρωκτικού σφιγκτήρα, γιατί το αποτέλεσμα της διαστολής δεν είναι μόνιμο και αποκαθίσταται γρήγορα.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε νέους ανθρώπους ειδικότερα εάν συνυπάρχει και ραγάδα. Αντενδείκνυται σε άτομα άνω των 60 ετών και στις γυναίκες, επειδή ο σφιγκτήρας είναι χαλαρός από τις γέννες.

Πλάγια έσω σφιγκτηροτομή: Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος για τη μείωση του τόνου του έσω σφιγκτήρα. Ακολουθεί την ίδια λογική με τη διαστολή, με τη διαφορά ότι αυτή είναι μόνιμη και τα αποτελέσματα είναι άμεσα και οριστικά. Δεν παρουσιάζονται επιπλοκές ούτε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι τελείως ανώδυνη, το ίδιο και η πρώτη κένωση. Η λύση του προβλήματος θεωρείται οριστική, ενώ η πιθανότητα υποτροπής της νόσου είναι μικρή.

avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 841
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://cooking.bestforumlive.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης