Ανατολίτικη πίτα με πληγούρι και κιμά

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

Ανατολίτικη πίτα με πληγούρι και κιμά

Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ 24 Φεβ - 0:22

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Υλικά (για ταψάκι 23 εκ)

Ζύμη:

1 κούπα πληγούρι ψιλό
1 μικρή πατάτα βραστή
1 μικρό κρεμμύδι βραστό
3 κουταλιές σούπας λάδι
αλάτι, μπαχαρικά ανάλογα με τη γέμιση που θα διαλέξετε

Γέμιση :

2 κούπες υλικό στεγνό, χωρίς πολλά υγρά (σωταρισμένο κιμά με κρεμμύδι και φρέσκο δυόσμο ή όποια παραλλαγή θέλετε)

Εκτέλεση:

Ξεπλένω το πληγούρι με νερό, μέχρι να πάψει να κάνει το νερό θολό (2-3 χέρια). Το βάζω σε μπολ με 1 κούπα νερό και το αφήνω σκεπασμένο να φουσκώσει και να πιεί όλο το νερό. Παράλληλα βράζω την πατάτα και το κρεμμύδι και τα αφήνω να κρυώσουν.

Βάζω στο μπολ του μίξερ με τα μαχαίρια, όλα τα υλικά, μια πρέζα αλάτι και όποια μυρωδικά διαλέξετε. Αλέθω αρχικά διακοπτόμενα και μετά συνεχόμενα για 3λεπτά. Τα υλικά θα έχουν ενωθεί σε ζύμη.

Για να κάνουμε κούπες: παίρνουμε λίγη από τη ζύμη, την πλαταίνουμε στην παλάμη μας, βάζουμε γέμιση και κλείνουμε το μπουρέκι, κάνοντας μυτούλες στις άκρες. Αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε στους 200βαθμούς Κελσίου για 30λεπτά.

Για να κάνουμε πίτα: Λαδώνουμε το ταψάκι, κάτω και πλαϊ. Απλώνουμε το μισό μίγμα και πιέζουμε καλά να μην υπάρχουν κενά στη ζύμη. Κρατάμε τα χέρια μας ελαφρά βρεγμένα για να μην κολλάνε στη ζύμη.

Απλώνουμε προσεκτικά τη γέμιση, να πάει παντού με ομοιόμορφο πάχος. Μπορούμε να στρώσουμε την επιφάνεια και να πιέσουμε ώστε να μην μείνει κενό, με τη βοήθεια διάφανης μεμβράνης.

Απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη και στρώνουμε λεία την επιφάνεια με βρεγμένα χέρια.

Με τη βοήθεια ενός χάρακα, κόψτε προσεκτικά την πίτα στα 4 (σταυρό) και ξανά στα 4, ώστε να χωριστεί σε 8 κομμάτια. Να βρέχετε το μαχαίρι σε ένα μπολ με νερό πριν από κάθε τομή. Περάστε το μαχαίρι γύρω γύρω από την πίτα ώστε να ξεκολλήσουν τα πλαϊνά της από το ταψάκι. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να βγει εύκολα στο τέλος.

Τωρα είναι η ώρα της διακόσμησης. Μην ξεχνάτε να βρέχετε το μαχαίρι σας. Μου άρεσε τόσο η ιδέα του στολίσματος, που δεν βλέπω την ώρα να την ξαναφτιάξω!

Ψήστε στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 50λεπτά περίπου. Θα την δείτε να ψηλώνει καθώς φουσκώνει κι άλλο το πληγούρι και να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Προς το τέλος του ψησίματος, άνοιξα και ξαναπέρασα το μαχαίρι στα κοψίματα για να βοηθήσω την υγρασία να ελευθερωθεί.

Αφήστε να κρυώσει ελαφρά. Τουμπάρετε σε πιάτο και αφήστε να κρυώσει, έτσι τουμπαρισμένο, η κάτω του πλευρά. Ξανατουμπάρετε στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Συντήρηση: Τυλίξτε κάθε κομμάτι με αλουμινόχαρτο ή χαρτί και αφήστε στο ψυγείο για να παίρνουν τα μέλη της οικογένειας σαν σνακ μέσα στην εβδομάδα ή βάλτε στην κατάψυξη. Βγάλτε από το βράδυ τα κομμάτια που θέλετε να ξεπαγώσουν.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 823
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://cooking.bestforumlive.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης