Συνταγές για σολομό

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

Συνταγές για σολομό

Δημοσίευση  Admin Την / Το Πεμ 22 Μαϊος - 4:16

Ψητός σολομός

Υλικά
για 4 άτομα
4 φιλέτα φρέσκου σολομού
3 λεμόνια
200 ml λευκό ξηρό κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:
100 γραμμ. αγελαδινό βούτυρο
5 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Προετοιμασία: Στύβουμε το 1 λεμόνι και κόβουμε τα υπόλοιπα σε ροδέλες. Bάζουμε τον σολομό σε ένα μπολ και τον περιχύνουμε με το κρασί και τον χυμό του λεμονιού. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τον σολομό να μαριναριστεί για 2 ώρες στο ψυγείο.

Για τη σάλτσα: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι, ρίχνουμε τον μαϊντανό και το λεμόνι και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά.

Ψήσιμο: Βγάζουμε τα φιλέτα του σολομού από τη μαρινάδα, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τα ψήνουμε για 10 λεπτά στο γκριλ, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Τα σερβίρουμε με τη ζεστή σάλτσα και τις φέτες του λεμονιού. Συνοδεύουμε με μικρές πατάτες βρασμένες στον ατμό.


Ριζότο με σολομό

Τι χρειαζόμαστε:

400 gr. ρύζι carnaroli
250 γρ. σολομό καπνιστό
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού brandy ή vodka
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιντζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο


Πώς το κάνουμε:

Ετοιμάστε κατ' αρχάς το ζωμό λαχανικών, είτε βράζοντας 1 κρεμμύδι, ένα καρότο, 1 φύλλο δάφνης, 1 πιπεριά πράσινη, 1 κομμάτι σέλερι, είτε χρησιμοποιώντας έναν έτοιμο κύβο.
Τώρα κόψτε τον καπνιστό σολωμό σε λωρίδες με το ψαλίδι της κουζίνας και αφήστε τον στην άκρη.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σωτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να ξανθύνει.
Προσθέστε το ρύζι, χωρίς να ανεβάσετε τη θερμοκρασία της κουζίνας σας και σωτάρετε καλά ανακατεύοντας συνεχώς.
Τώρα προσθέστε το brandy ή τη vodka και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, χωρίς να σταματήσετε να ανακατεύετε το ρύζι.
Συνεχίστε προσθέτοντας 1 κουτάλα της σούπας ζωμό λαχανικών και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Ρίξτε στο ριζότο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προσθέστε κι άλλο ζωμό, πάντα ανακατεύοντας καλά.
Συνεχίστε την ίδια διαδικασία, μέχρις ότου διαπιστώσετε ότι το ρύζι έχει βράσει (υπολογίστε 15 με 18 λεπτά).
Τελειώνοντας, ρίξτε στο ριζότο τον καπνιστό σολωμό, ανακατέψτε καλά και αφήστε το ριζότο σας να ξεκουραστεί για ένα 5λεπτο.
Σερβίρετε το ριζότο πασπαλισμένο με μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο και καλή σας όρεξη.


Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν το το risotto είναι ένα από τα αγαπημένα σας πιάτα όταν βγαίνετε για φαγητό, τότε το risotto al salmone θα σας ενθουσιάσει.
Τα ιταλικά risotti δεν είναι διόλου δύσκολα στην παρασκευή τους, απλά απαιτούν την απεριόριστη προσοχή σας! Με λίγα λόγια όταν ξεκινήσετε να φτιάξετε ένα ιταλικό ριζότο, δεν πρέπει να το αφήσετε από τα μάτια σας ούτε λεπτό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ανακατεύεται συνεχώς το φαγητό σας με ξύλινο κουτάλι και να προσθέτετε το ζωμό σιγά - σιγά, μαγειρεύοντας πάντα σε χαμηλή φωτιά. Δοκιμάστε το και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει, είμαι σίγουρη.

Σπαγγέτι με σολομό

Υλικά:

1 πακέτο σπαγγέτι (500γρ.)
400γρ. κρέμα γάλακτος
300-400γρ. σολομό (κατά προτίμηση καπνιστό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
1 κ.σ. εστραγκόν αποξηραμένο
1 κύβο λαχανικών
ελαιόλαδο
πιπέρι

Εκτέλεση:

Πρώτα θα φτιάξουμε τη σάλτσα, ενώ παράλληλα θα ετοιμάζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Είναι σημαντικό να μην τα παραβράσουμε γιατί θα τα τελειώσουμε στη σάλτσα.
Σε ένα τηγανάκι θα τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσει και θα βάλουμε το εστραγκόν να βγάλει τα αρώματά του. Πριν πάρει χρώμα το κρεμμύδι θα προσθέσουμε και το σολομό κομμένο σε χοντρά κομμάτια. Θα προσέξουμε να μην τον παραψήσουμε και μας διαλυθεί, θέλουμε ίσα να ανοίξει το χρώμα του (από κόκκινο που είναι άψητο θα γίνει ροζ). Τότε θα σβήσουμε με το ούζο και θα το αφήσουμε να εξατμιστεί. Εν τω μεταξύ, θα έχουμε φροντίσει να διαλύσουμε τον κύβο λαχανικών σε λίγο ζεστό νερό και θα το προσθέσουμε στο τηγάνι μαζί με την κρέμα γάλακτος. Βάζουμε αρκετό πιπεράκι, θα περιμένουμε να πάρουν μία βράση και θα κατεβάσουμε από το μάτι της κουζίνας.
Όταν ετοιμαστούν και τα μακαρόνια μας θα τα σουρώσουμε και θα τα βάλουμε πάλι στην κατσαρόλα. Θα προσθέσουμε τη σάλτσα, θα ανακατέψουμε καλά και θα τα βάλουμε να πάρουν ακόμα μία βράση. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Να σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό, μην αλατίσετε καθόλου τη σάλτσα, μιας και ο σολομός είναι αρκετά αλμυρός, ενώ ο κύβος που θα προσθέσετε έχει όσο αλάτι χρειάζεται. Ωστόσο, στα μακαρόνια θα βάλετε κανονικά αλάτι στο νερό που θα βράσουν.


Σολωμός με πορτοκάλι

Υλικά

2 φέτες σολωμού
χυμό από ένα πορτοκάλι
χυμό από 1/4 λεμονιού
1 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
ξύσμα από λίγο πορτοκάλι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το λάδι, την μουστάρδα και το αλάτι. Περιχύνουμε τις φέτες του σολωμού, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30'. Ψήνουμε στους 180oC για περίπου 20'.


Σολομός στο φούρνο με πικάντικη σάλτσα λεμονιού

Τι χρειαζόμαστε:

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
2 κουταλάκια γιαούρτι
Λίγο γάλα
Χυμός από λεμόνι
1 μεγάλο φιλέτο σολομού
Αλάτι, πιπέρι


Πώς το κάνουμε:

Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο, το τοποθετούμε σε ταψί με το δέρμα κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς) αντιστάσεις πάνω κάτω για 10 με 15 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του φιλέτου.
Γυρίζουμε στο πάνω γκριλ για επιπλέον 5 λεπτά να κοκκινίσει λίγο και το σβήνουμε.

Για την σάλτσα:

Ανακατεύουμε σε μπολάκι την μουστάρδα, το γιαούρτι, το γάλα και το λεμόνι.
Αναλόγως αν την θέλουμε πιο αραιή ή πιο ξινή προσθέτουμε γάλα ή λεμόνι αντίστοιχα.


Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ λάδι στο ταψί δεν βάζω, βάζω όμως το ψάρι σε χαρτί ψησίματος.


Ψητός σολοµός µε λαχανικά

Εκτέλεση
1. Σε λαδωμένο ταψάκι απλώνουμε τις φέτες πατάτας. Περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 25΄ στους 220ο.
2. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια πάνω στις πατάτες. Ακουμπάμε επάνω τους τα φιλετάκια του σολομού.
3. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 10 επιπλέον λεπτά στο φούρνο.

Mερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 35 λεπτά

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 823
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://cooking.bestforumlive.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης