ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΠΡΩΚΤΟΥ

Πήγαινε κάτω

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΠΡΩΚΤΟΥ

Δημοσίευση  Admin Την / Το Σαβ 6 Δεκ - 12:54

Τα δερματικά κονδυλώματα στην περιπρωκτική περιοχή χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πιθανό να οφείλονται σε καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV (με συνηθέστερα τα στελέχη 16 και 18). Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να προκαλέσουν δυσπλασίες στο δέρμα και τον αυλό του πρωκτού (σε βάθος 2-3 εκατοστά από το δέρμα), και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν τελικά σε καρκίνο του πρωκτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός HPV ανευρίσκεται περίπου στο 90% των καρκίνων του πρωκτού.

Πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση των δερματικών κονδυλωμάτων στην περιπρωκτική περιοχή είναι η ιατρική εξέταση, κατά την οποία πραγματοποιείται πλήρης και αναλυτική ανίχνευση ακόμα και των υποκλινικών βλαβών, αυτών δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Από τη στιγμή που αυτές εντοπιστούν, συστήνεται άμεση θεραπεία με την πλέον εξελιγμένη μέθοδο επιλεκτικής αφαίρεσης των κονδυλωμάτων με Laser CO2. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την άμεση και πλήρη εξάλειψη όλων των υπαρχόντων βλαβών σε μία και μόνο συνεδρία, χωρίς πόνο, χωρίς χρόνο αποθεραπείας και χωρίς να αφήνει ουλές και υποχρωμίες.

Στις περιπτώσεις όμως που εμφανίζονται υποτροπές και ειδικά νέες βλάβες κοντά στην οπή του πρωκτού, τότε συστήνεται τεστ ΠΑΠ και πρωκτοσκόπηση, που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους γιατρούς. Στην προκειμένη περίπτωση, το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει τυχόν δυσπλασίες και προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα του πρωκτού. Μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μία κυτταρολογική εξέταση, κατά την οποία δεν εξετάζονται κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον κόλπο, όπως στο καθιερωμένο τεστ ΠΑΠ, αλλά από τον πρωκτό.

Η εξέταση συνοδεύεται από υψηλής ευκρίνειας πρωκτοσκόπηση για να εντοπιστεί η εστία των δυσπλασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωκτοσκόπηση διαφέρει από την κολονόσκοπηση, καθώς η εξέταση πραγματοποιείται σε βάθος μερικών εκατοστών (στο ορθό έντερο) και όχι κατά μήκος όλου του εντέρου. Πρόκειται για μία απλή εξέταση άμεσης επισκόπησης του εσωτερικού του πρωκτού, με την εισαγωγή ενός ειδικού λεπτού σωλήνα, που φέρει φωτισμό στην άκρη του. Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης εντοπιστούν εσωτερικά κονδυλώματα, τότε αντιμετωπίζονται με αφαίρεση ή καυτηριασμό με Laser.

Ποιοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου
Οι πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθειας στον πρωκτό είναι μεγαλύτερες στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι οροθετικοί (όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV) καθώς και όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή ανοσοκαταστολής (για παράδειγμα μετά από μεταμόσχευση οργάνων).

Οι στατιστικές δείχνουν ακόμα ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες, που έχουν παθητική πρωκτική σεξουαλική επαφή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πρωκτού.

Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι η μόλυνση στην περιπρωκτική και ενδοπρωκτική περιοχή δεν είναι πάντα αποτέλεσμα σεξουαλικής διείσδυσης. Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από τα κολπικά υγρά ή από μολυσμένα χέρια ή ερωτικά βοηθήματα (sex toys), ενώ μπορεί να υπάρξει και «μετανάστευση» του ιού από τα γεννητικά όργανα.

Παράγοντες υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πρωκτού είναι:

η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων
η πρωκτική σεξουαλική επαφή
η μόλυνση με τον ιό HIV
το κάπνισμα
το ιστορικό δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας
η μεταμόσχευση οργάνων, η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, η χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη
avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 841
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://cooking.bestforumlive.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης